26 Σεπτεμβρίου 2007

To βελάκι

Το βελάκι ή dart αποτελειται από 4 κυρίως τμήματα.





1. Κορμός ή σώμα ή barrel ή dart: Είναι το τμήμα εκείνο από το βελάκι που βρίσκεται στο εμπρός μέρος του. Είναι φτιαγμένο από μέταλλα {μπρούντζο, ατσάλι, μείγμα βολφραμίου με νικέλιο (tungsten)}. Πάνω σε αυτό στερεώνεται η μύτη και υπάρχει και το σπείρωμα για να δεχτεί το δεύτερο τμήμα του, που είναι η ουρά του βέλους (shaft). Είναι το βαρύτερο και άρα το κυριότερο τμήμα από το βελάκι. Είναι το κυριότερο γιατί, εκτός από το βάρος του, δίνει και το χαρακτήρα στο βελάκι. Έτσι λοιπόν ανάλογα με την κατανομή του βάρους (μπροστόβαρο, ίσιο κλπ.) αλλά και με την σχεδίαση της επιφάνειάς του (ανάγλυφη, λεία, με καμπύλες για λαβή κλπ.) μπορεί να ταιριάζει ή όχι σε κάποιον. Ένας επιπλέον διαχωρισμός που θα πρέπει να γίνει, είναι μεταξύ των soft tip (με πλαστική μύτη) και steel tip (με ατσάλινη μύτη) darts. Τα πρώτα έχουν και από τις δύο μεριές τους σπείρωμα για να δεχτούν από τη μία τη μύτη και από την άλλη την ουρά. Το μέσο βάρος ενός steel tip είναι 22-23 γραμμάρια ενώ ενός soft tip 16 έως 20 μέγιστο. Αυτό γίνεται για να μην χαλάνε οι στόχοι, που για τα soft tip είναι ειδικοί από σκληρό πλαστικό με τρύπες για να δέχονται την μύτη.

2. Ουρά ή Shaft: Είναι το τμήμα που βιδώνει πάνω στο σώμα και από την άλλη μεριά του δέχεται το φτερό. Το μήκος και το υλικό κατασκευής του ποικίλουν, καθώς και τα αποτελέσματα που δίνει κάθε ένας από τους συνδυασμούς στην πτήση που θα κάνει το κάθε βελάκι και στον τρόπο που αυτό θα πάει να καρφωθεί στο στόχο.


3. Φτερό ή Flight: Είνι το τελευταίο κομμάτι του βέλους και φροντίζει για την ευστάθεια και την καλή πορεία κατά την πτήση του βέλους. Μπορεί να είναι φτιαγμένο από διάφορα υλικά με βάση χαρτί, πλαστικό αλλά και ελαφρύ μεταλλικό φύλλο. Υπάρχουν βέβαια και τα φυσικά φτερά αλλά είναι δυσεύρετα, ακριβά αλλά λαι δύσχρηστα λόγο της ειδικής φροντίδας που χρειάζονται. Τα φτερά μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα.

Τα πιο κοινά από αυτά είναι τα slim (coal cracker), kite, pear (tear drop) και standard. Η διαφορά τους έγκειται στο διαφορετικό εμβαδόν της επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με τον αέρα κατά την πτήση του βέλους. Έτσι μικρότερη επιφάνεια σημαίνειλιγότερη τριβή και άρα μεγαλύτερη ταχύτητα του βέλους. Μικρότερη όμως επιφάνεια σημαίνει και μικρότερη ευστάθεια στο βελάκι (ανάλογα με τον τρόπο που το πετάμε, με το βάρος του αλλά και με το είδος του κορμού και της ουράς που χρησιμοποιούμε). Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο πίσω μέρος των φτερών μας που πρέπει να είναι συνεχώς κάθετα μεταξύ τους τα πτερύγια.
4. Μύτη ή Point: Είναι το τμήμα του βέλους που εισχωρεί στο στόχο. Είναι φτιαγμένη από ατσάλι βαμμένο για να έχει μεγάλη σκληρότητα (steel tip) ή από σκληρό πλαστικό (soft tip). Υπάρχουν διάφοροι τύποι και για τα δύο είδη. Οι μύτες για τα soft tip έχουν σπείρωμα και μπορούν να αλλάχτούν πολύ εύκολα (όπως ένα shaft). Οι ατσάλινες μύτες μπορεί να είναι μόνικα στερεωμένες πάνω στον κορμό (στις περισσότερες περιπτώσεις), αλλά και με σπείρωμα όπως και οι soft tip. Υπάρχουν επίσης και μύτες που χρησιμοποιούνται και για την μετατροπή ενός βέλους soft tip σε steel tip!

5.Τελικά: Υπάρχουν και κάποια τμήματα που μάλλον θα πρέπει να τα κατατάξουμε στο βοηθήματα (accessories). Αυτά μπορεί να είναι προστατευτικά για τα φτερά, δαχτυλίδια για να κρατάνε τα φτερά πάνω στην ουρά, δαχτυλίδια για να κρατάνε σφιγμένες τις ουρές στους κορμούς κλπ. Για κάθε βελάκι υπάρχει και ένα διαφορετικό φτερό αλλά και μία διαφορετική ουρά με την οποία θεωρούμε ότι έχει ιδανική πτήση. Αν λοιπόν όλοι όσοι ρίχνουν βελάκια έριχναν με τον ίδιο τρόπο (ίδιο κράτημα, ίδια κίνηση χεριού, ίδιο σημείο απελευθέρωσης του βέλους κλπ.) δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ψάχνουμε για το τι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει σε κάθε βελάκι. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πρέπει ο κάθε ένας που ξεκινάει ν αρίχνει βελάκι, να βρίσκει μόνος του τι βελάκι του ταιριάζει, με ποιά ουρά και με ποιό φτερό. Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που μπορεί να μας χρησιμεύσουν σαν οδηγοί στην αναζήτησή μας. Έτσι λέμε ότι οι κοντοί κορμοί μπορούν να παιχτούν με κοντύτερες ουρές και μικρότερα φτερά. Μακρύτεροι κορμοί θέλουν μακρύτερες ουρές και πιο μεγάλα φτερά. Επίσης μεγάλο βάρος κορμού θέλει μεγαλύτερο φτερό και αντίστροφα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες οι ουρές και τα φτερά καθώς και το βάρος τους.
Στην προσπάθειά μας να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό, θα πρέπει να ακολουθεί μια ομαλή πτήση μέχρι το στόχο και τελικά να καρφώνεται στο στόχο με μια ελαφριά κλίση προς τα επάνω.Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω μπορούμε να φτιάξουμε ένα σετ βελάκια που να εξυπηρετεί τις προσωπικές μας ανάγκες και ν αείναι μοναδικό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις δοκιμές με διαφορετικές ουρές και φτερά, μέχρι να δούμε τι μας ταιριάζει καλύτερα. Από τη στιγμή όμως που θα βρούμε αυτό που μας ταιριάζει, καλό θα ήταν να μην αλλάζουμε τίποτα στο βελάκι μας και να επικεντρωθούμε στον τρόπο που ρίχνουμε.



back



Δεν υπάρχουν σχόλια: