26 Σεπτεμβρίου 2007

Παιχνίδια


101-301-501-701-1001-...


Παίζεται από έναν, δύο, τέσσερις ή και περισσότερους παίκτες. Κάθε παίκτης ξεκινάει από τους 101, 301, 501 κλπ. Πόντους και σκοπός του είναι να μηδενίσει το σκόρ του με όσο το δυνατόν λιγότερα βελάκια. Το παιχνίδι μπορεί να ξεκινάει με απ' ευθείας αφαίρεση (straight start) των πόντων από το πρώτο βελάκι που θα ρίξουμε ή μετά από την επιτυχία οποιουδήποτε διπλού πάνω στο στόχο (double in), όμως τελειώνει πάντοτε με ένα βελάκι σε διπλό (double out). Έτσι θα πρέπει πάντα να αφήνουμε ζυγό αριθμό για να τελειώσουμε με το επόμενο βελάκι (π.χ. 16=διπλόο 8 και με το πρώτο βελάκι μας ρίχνουμε διπλό 16 αντί για διπλό 8... τότε η βολή μας καίγεται... Δεν ρίχνουμε άλλο βελάκι και μένουμε στο 16 περιμένοντας τη σειρά μας για την επόμενη βολη). Στους αγώνες ισχύει το 501 straight in-double out. Κάθε παιχνίδι 501 λέγεται leg, Τα παιχνίδια παίζονται συνήθως από δύο παίκτες ή από ζευγάρια που ρίχνουν εναλλάξ. Ανάλογα με τον αγώνα, το παιχνίδι μπορεί να κριθεί σε δύο (best of 3), τρία (best of 5), ή περισσότερα νικηφόρα leg. Επίσης μπορεί να υπάρχουν sets από legs και ο αγώνας να κρίνεται σε νικηφόρα sets (π.χ. best of 3 sets, best of 3 legs= σε δύο νικηφόρα σετ των δύο νικηφόρων legs το καθένα). Στο παιχνίδι ξεκινάει πρώτος αυτός που θα ρίξει πιο κοντά στο bull ή μετα από κλήρωση ή με το στρίψιμο νομίσματος. Αν πριν το τελευταίο leg του αγώνα το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο τότε οι παίκτες ρίχνουν για bull. Ο πιο κοντινός στο κέντρο αρχίζει πρώτος το τελευταίο leg.

Σημαντικό ρόλο στην αγωνιστική μορφή των darts παίζει η στρατηγική στο παιχνίδι μας. Έτσι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να ελέγχουμε το σκόρ που μας απομένει για να τελειώσουμε το leg. Ιδιαίτερα όσο θα πλησιάζουμε προς το τελείωμα πρέπει να προσέχουμε κάποια βασικά στοιχεία. Βασικότερο όλων ίσως είναι να προσπαθούμε να αφήνουμε κάποιο νούμερο που να τελειώνει, αποφεύγοντας τα νούμερα 169, 168, 166, 165, 163, 162 και 159 που δεν τελειώνουν με τρία βελάκια. Έτσι κάποιος που είναι πίσω στο σκορ και θέλει να αφήσει τελείωμα πρέπει να σκεφτεί τι πρέπει να ρίξει για να έχει την πιθανότητα ενός μεγάλου τελειώματος στην επόμενη βολή του. Αν για παράδειγμα έχουμε 219 και με τα δύο πρώτα μας βελάκια έχουμε φέρει δύο 20, θα πρέπει να ρίξουμε το τρίτο μας βελάκι στο τριπλό 19, έτσι ώστε αν θα φέρουμε μόνο 19 να αφήσουμε τελείωμα 160(και όχι 159 αν παίζαμε για 60 και φέρναμε μόνο 20). Το ίδιο ισχύει φτάνοντας προς το τελείωμα με διπλό. Πρέπει πάντα να έχουμε το μυαλό μας ότι οι πιθανότητεςνα φέρουμε ένα τριπλό που θέλουμε εκείνη τη στιγμή, είναι πολύ μικρές (30% για τους επαγγελματίες παίκτες). Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε τι μπορεί να μας αφήσει για τελείωμα το βελάκι μας αν πάει στο μονό του αριθμού που σημαδεύουμε. Για παράδειγμα στο 129 παίζουμε τριπλό 19 για να έχουμε την δυνατότητα εάν φέρουμε μονό 19 να παίξουμε 110 (τριπλό 20 και μετά Bull)! Αν παίζαμε τριπλό 20 και φέρναμε 20 τότε θα μέναμε με 109 πόντους και δύο βελάκια για να το τελειώσουμε!!! Όταν τώρα φτάσουμε σε νούμερο από το 70 έως και 61, έχουμε δύο βελάκια στα χέρια μας και ο αντίπαλος έχει τελείωμα... τότε παίζουμε σε αριθμό που το μονό του θα μας αφήσει Bull για το τελευταίο μας βελάκι. Έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε... από το να μην παίξουμε ποτέ διπλό (αφού θα μας έχει προλάβει ο αντίπαλος). Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τον πίνακα των τελειωμάτων!!! Έτσι το έχουμε και εδω (dart out shots).....

dart out shots


Ρολόι (Round o' clock)

Παίζουν ένας ή και περισσότεροι παίκτες. Ξεκινάμε από το 1 και προσπαθούμε να πετύχουμε την φέτα ασχέτως αν είναι διπλό ή τριπλό. Μόλις την πετύχουμε συνεχίζοθμε στο 2 με το επόμενο βελάκι κλπ. Το παιχνίδι τελειώνει ατο bull αφού έχουμε πετύχει πρώτα και ένα 25.

Ρολόι στα διπλά
(Round o' clock on doubles)

Ίδιο με το προηγούμενο παιχνίδι με την διαφορά ότι εδώ ξεκινάμε από το 1 και προσπαθούμε να πετύχουμε το διπλό του. Μόλις το πετύχουμε συνεχίζουμε στο διπλό 2 με το επόμενο βελάκι κλπ. Το πιχνίδι τελειώνει στο διπλό 20 αλλά για προπόνηση πολλές φορές το τελειώνουμε στο διπλό bull. Ξεκινάει πρώτος αυτός που θα ρίξει πιο κοντά στο κέντρο. Δεν έχει σημασία αν τα βελάκι που δεν θα πάνε στο διπλό μπουν μέσα στο στόχο, συνεχίζουμε στο διπλό που βρισκόμαστε.

Mickey mouse

Παίζεται από δύο παίκτες ή ζευγάρια.Παίζουμε στα νούμερα 20, 19, 18, 17, 16, 15 καθώς και στα διπλά, τριπλά και bull. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τρεις φορές το κάθε ένα από αυτά. Εάν πετύχουμε ένα διπλό ή τριπλό νούμερο τότε μπορούμε να τα γράψουμε για διπλό ή τριπλό αντίστοιχα ή να σημειώσουμε δύο ή τρεις επιτυχίες στο αντίστοιχο νούμερο. Εάν έχουμε τρεις επιτυχίες σε ένα νούμερο τότε το θεωρούμε κλεισμένο. Όταν έχουμε ένα νούμερο κλεισμένο ενώ ο αντίπαλός μας το έχει ανοικτό, μπορούμε να πετύχουμε ξανά το νούμερο αυτό γράφοντας αντίστοιχους πόντους. Πριν από κάθε βολή θα πρέπει να δηλώνουμε σε ποιο νούμερο παίζουμε ή αν παίζουμε διπλά ή τριπλά. Όταν θα έχουμε κλείσει τα διπλά ή τα τριπλά μπορούμε να πάρουμε πόντους μόνο αν δηλώσουμε αντίστοιχα διπλά ή τριπλά και όχι δηλώνοντας ένα νούμερο και φέρνοντας το τριπλό του. Νικητής είναι εκείνος που στο τέλος, εκτός του ότι θα έχει όλα τα νούμερα κλεισμένα καθώς και τα διπλά, τα τριπλά και τα bull, επιπλέον θα έχει μαζέψει περισσότερους πόντους από τον αντίπαλό του.

Cricket

Παίζεται όπως και το Mickey Mouse, μόνο που δεν χρειαζόμαστε διπλά και τριπλά. Επίσης δεν χρειάζεται να δηλώσουμε τι θα παίξουμε.

Golf

Παίζεται από έναν ή και περισσότερους παίκτες. Παίζεται στα νούμερα 1 έως το 9 (εάν θέλουμε στην προπόνηση μπορούμε να παίξουμε και σε περισσότερα νούμερα). Οι παίκτες ρίχνοθν με τη σειρά από τρία βελάκια σε κάθε νούμερο. Σκοπός τους είναι να φέρουν το μικρότερο σκορ. Μπορεί ένας παίκτης να σταματήσει τη βολή του στο πρώτο ή στο δεύτερο βελάκι (αν τον ικανοποιεί το σκορ). Εάν όμως συνεχίσει, μετράει πάντοτε το τελευταίο βελάκι που θα ρίξει στο στόχο. Το σκορ σε κα΄θε νούμερο έχει ως εξής:
1 πόντο παίρνει το διπλό
2 πόντους παίρνει το τριπλό
3 πόντους παίρνει το τμήμα μεταξύ τριπλού και κέντρου
4 πόντους παίρνει το τμήμα μεταξύ τριπλού και διπλού
5 πόντους για κάθε σημείο εκτός του αριθμού που παίζεται.
Νικητής είναι ο παίκτης που στο τέλος του παιχνιδιού θα έχει τους λιγότερους πόντους.

Shanghai

Παίζεται από έναν ή και περισσότερους παίκτες.
Παίζεται στα νούμερα από το 1 έως το 9 (εάν θέλουμε μπορούμε να παίξουμε και σε περισσότερα νούμερα). Οι παίκτες ρίχνουν με τη σειρά από τρία βελάκια σε κάθε νούμερο. Σκοπός τους είναι να φέρουν το μεγαλύτερο σκορ σε μία βολή (τρία βελάκια). Το σκορ σε κάθε νούμερο έχει ως εξής:
1 πόντο παίρνει το μονό
2 πόντους παίρνει το διπλό
3 πόντους παίρνει το τροπλό
Αν κάποιος καταφέρει να πετύχει με τα τρία βελάκια, ένα μονό, ένα διπλό και ένα τριπλό από το νούμερο που παίζει, τότε λέμε ότι έκανε shanghai και η βολή μετράει για 12 αντί για 6. Νικητής είναι αυτός που θα έχι τους περισσότερους πόντους στο τέλος.

25

Ένα ωραίο παιχνίδι για να εξασκήσουμε ταυτόχρονα και την συγκέντρωσγ των βολών μας αλλά και την προπόνηση στα διπλά... υπό πίεση... είναι το 25. Εδώ ξεκινάμε έχοντας 25 βαθμούς (μπορεί να το δείτε σε παραλλαγή να παίζεται από 26, 29 κλπ, αλλά δεν υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα). Παίζουμε ρολόι στα διπλά μέχρι το 20, μόνο που κάθε βολή μας (τρία βελάκια) γίνεται σε ένα διπλό κάθε φορά. Κάθε διπλό που πετυχαίνουμε προσθέτουμε την αξία του στο σκορ μας... Αν δεν πετύχουμε το διπλό που πρέπει όμως... αφαιρούμε την αξία του. Παράδειγμα: Ξεκινάμε ρίχνοντας στο διπλό 1 τρία βελάκια. Αν πετύχουμε 2 φορές το διπλό προσθέτουμε 2x2=4 πόντους και έχουμε 29 σύνολο. Η άλλη μας βολή είναι στο διπλό 2. Από τα τρία βελάκια που ρίχνουμε, δεν πετυχαίνουμε κανένα διπλό. Τότε αφαιρούμε 4 πόντους και έχουμε σκορ 25. Συνεχίζουμε στο διπλό 3 κλπ. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο 20 χωρίς να μηδενίσουμε το σκορ μας. Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε στο 20 και μηδενίσουμε π.χ. Στο 7... ξαναπαίζουμε από την αρχή το διπλό 1... έχοντας 25 πόντους!

Μισό σκορ
(Half it- Half score)

Το παιχνίδι παίζεται από έναν ή και περισσότερους παίκτες. Τα νούμερα που παίζονται είναι 10, 16, διπλό 7, 14, τριπλό 10, 17 και Bull (50). Οι παίκτες παίζουν ο ένας μετά τον άλλο για να πετύχουν με τη σειρά το προκαθορισμένο νούμερο σε κάθε βολή. Εάν καταφέρει με τα τρία βελάκια της βολής του να πετύχει το νούμερο, τότε παίρνει τόσους πόντους, όσους έχουν σκοράρει τα επιτυχημένα βελ΄κια του (αν π.χ. παίζει για 20 και φέρει ένα βελάκι στο μονό 20 ένα στο τριπλό 20 και ένα εκτός της φέτας του 20, παίρνει 80 πόντους). Αν όμως στα τρία βελάκια της βολής του δεν καταφέρει να πετύχει το νούμερο που πρέπει, τότε το αφαιρείται το μισό από το σκορ που έχει αποκτήσει μέχρι αυτή τη βολή. Νικητής είναι αυτός που θα τελειώσει το παιχνίδι με το μεγαλύτερο σκορ. Τα νούμερα που παίζονται σε αγώνες μπορούμε για προπόνηση να τα αλλάξουμε, προσθέτοντας αν θέλουμε και άλλες δυσκολίες. Όπως είναι Τ.Χ. (Τρία Χρώματα= πρέπει κάθε βελάκι να καρφωθεί και σε διαφορετικό χρώμα παίρνοντας τους αντίστοιχους πόντους), A.D (Any Double= οποιοδήποτε διπλό), A.T. (Any Treble= οποιοδήποτε τριπλό).

Killer

Παίζεται από πολλούς παίκτες μαζί. Ανάλογα με τους παίκτες πρέπει να έχουμε και μερικά φύλλα από μία τράπουλα. Τα φύλλα πρέπει να είναι 3 παραπάνω από τον αριθμό των παικτών που παίζουν. Κάθε φύλλο εκπροσωπεί και το αντίστοιχο διπλό πάνω στο στόχο. Αφού καθορίσουμε τη σειρά που ρίχνουν οι παίκτες, ο κάθε ένας διαλέγει και από ένα χαρτί χωρίς να το δουν οι άλλοι. Έτσι κανένας δεν ξέρει ποιό διπλό έχει ο άλλος. Μένουν ακόμα τρία διπλά που δεν είναι κανενός παίκτη. Κάθε παίκτης προσπαθεί να πετύχει ένα διπλό (από αυτά που παίζουν στο παιχνίδι), για να αφαιρέσει μια ζωή αυτόν που το έχει. Πριν όμως αρχίσει να αφαιρεί ζωές από άλλους, θα πρέπει να έχει πετύχει τουλάχιστον μια φορά το δικό του διπλό (δεν εφαιρεί ζωή από τον εαυτό του). Κάθε παίκτης που χάνει τρεις ζωές, βγαίνει από το παιχνίδι δηλώνοντας ποιο νούμερο είχε. Νικητής είναι εκείνος που θα μείνει τελευταίος με μία ζωή τουλάχιστον.

Blind Killer

Το ίδιο παιχνίδι με το killer με μόνη διαφορά ότι οι παίκτες δεν είναι υποχρεωμένοι να χτυπήσουν το δικό τους διπλό πριν να αρχίσουν να αφαιρούν ζωές. Επίσης κάποιος παίκτης μπορεί να αφαιρέσει ζωή από τον εαυτό του, σκόπιμα ή ακούσια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: