26 Σεπτεμβρίου 2007

Η θέση βολής

Η στάση μας πριν από τη βολή πρέπει να είναι άνετη και ισορροπημένη. Στη γραμμή βολής τοποθετούμε μπροστά το πόδι αντίστοιχα με το χέρι που θα ρίξουμε τα βελάκια (π.χ. δεξί πόδι-δεξί χέρι). Για να είναι πιο ελεύθερο το χέρι που θα κάνει τη βολή, ρίχνουμε το βάρος μας στο μπροστινό πόδι και γέρνουμε λιγο μπροστά.. Κατά την διάρκεια της βολής το σώμα μας πρέπει να παραμένει σε πλήρη ακινησία. Η βολή θα πρέπει να γίνεται μόνο με την κίνηση του χεριού.

Για να πετύχουμε καλύτερη βολή πρέπει ο ώμος, ο αγκώνας και ο καρπός του χεριού να βρίσκονται σε μια ευθεία με το σημείο του στόχου που θέλουμε να πετύχουμε. Με το μάτι γίνεται αυτός ο συντονισμός χωρίς όμως να χρειάζεται να φέρουμε το βελάκι μπροστά από το μάτι μας για να σημαδέψουμε.


Η αναπνοή παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτό το παιχνίδι. Σε κάθε προσπάθεια λοιπόν, πρέπει να χαλαρώνουμε και να εκπνέουμε πριν να αποφασίσουμε να πετάξουμε το βελάκι. Η κίνηση του χεριού πρέπει να είναι ομαλή και να ολοκληρώνεται με το τέντωμα του χεριού μπροστά μετά την απελευθέρωση του βέλους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε επαναλαμβανόμενες βολές (να κολλήσουμε τα βελάκια μεταξύ τους στο στόχο), αλλά και να έχουμε πιο σταθερό πέταγμα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο σημείο που θέλουμε να πετύχουμε και λιγότερο στο πώς θα κρατήσουμε το βελάκι, πως θα ρίξουμε κλπ. Τελικά για να πετυχαίνουμε αυτό που σημαδεύουμε δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο εκτός από το σημείο που θέλουμε να έρθει σε επαφή το βελάκι μας με το στόχο. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να επιτευχθούν μόνο με συχνή προπόνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: